Propera Parada: Realització del taller de destil·lació de plantes aromàtiques

El passat dissabte 11 de maig amb la Glòria Bassols de Belladonna i dins la programació del programa Propera Parada es va realitzar el taller de destil·lació de plantes aromàtiques.
Hi van assistir 10 persones ( 6 adults i 4 nens/es), encara que els més petits van estar bàsicament jugant pels exterior del mas Portet de Sant Feliu de Pallerols.
L’artesana va introduir el taller amb una breu exposició sobre els orígens i evolució històrica de l’aromateràpia, mètodes d’extraccions de les essències vegetals depenent de la part o planta escollida, aparells utilitzats i diferències entre oli essencial i hidrolat, a nivell de les seves propietats i aplicacions terapèutiques i cosmètiques.
Per aquest taller, la Glòria va ensenyar a extreure oli essencial i hidrolat de lavanda seca amb un gran alambic de coll de cigne de coure. A l’exterior del seu obrador, l’artesana va explicar com preparar l’alambic per començar la destil·lació i tot seguit, les participants hi van col·laborar controlant la temperatura de l’alambic i de l’aigua de refrigeració-condensació i recollint en una garrafa els dos productes de la destil·lació: oli essencial i hidrolat. Durant el procés, l’artesana va ensenyar com separar i recollir els dos productes i en acabar, com es va aconseguir suficient hidrolat per a totes les participants, se’ls va oferir la possibilitat d’emportar-se un petit frascó de l’hidrolat de lavanda que havien elaborat, producte natural amb importants propietats desestressants i per a la cura de la pell.
Per finalitzar el taller, l’artesana va ensenyar les feixes on hi cultiva les seves plantes aromàtiques i després d’unes tres hores, els participants van marxar satisfets amb una mostra del seu destil·lat. Com a curiositat final, comentar que moltes participants van expressar que els agradaria comprar-se un alambic casolà per a poder elaborar els seus olis i hidrolats a nivell particular. Senyal que ho van trobar molt interessant, no creieu?

Taller de destil·lació de plantes aromàtiques