Activitats de millora als aiguamoixos i recs de la Deu Vella/

Les escoles verdes participen en la retirada de crèixens bords dins un programa d’activitats de millora dels sistemes aquàtics als Paratges de la Moixina/

Créixens a la MoixinaAlumnes de l’IES Bosc de la Coma i l’Escola Pia, escoles verdes d’Olot, han participat aquest matí en tasques de millora dels herbassars humits de la Deu Vella als Paratges de la Moixina. L’activitat, organitzada per l’Institut Municipal d’Educació d’Olot, ha tingut el suport del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de Tosca, Serveis Ambientals.

Els aiguamoixos de la Deu Vella estan catalogats per l’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural pel seu interès hidrogeològic i botànic. Les comunitats vegetals aquàtiques estan formades per herbassars del Potamogeton, poblaments de llenties d’aigua, bogars, prats de lliris grocs, canyissars, jonqueres i creixenars. Els creixenars, formats per crèixens vers i bords, s’han estat desevolupamant massivament aquests darrers anys per l’augment de nutrients d’origen agroramader i abocaments de clavegueram. El seu ràpid creixement tendeix a cobrir la làmina d’aigua contribuint a la modificació de les característiques de l’aigua (velocitat, temperatura, mineralització) i l’afectació negativa a altres espècies que necessiten d’aigües corrents, fredes i pobres en nutrients.

És per aquest motiu que s’organitzen periòdicament actuacions de millora que consisteixen en l’extracció de crèixens bords (Apium nodiflorum). Enguany, quaranta alumnes de les escoles verdes d’Olot, l’IES Bosc de la Coma i l’Escola Pia, han participat conduits per Xavier Oliver, tècnic del parc natural i Xavier Béjar, educador de Tosca, en una activitat organitzada per l’Institut Municipal d’Olot. Es preveu la continuació d’activitats de millora durant l’estiu dins el progama Aventura’t, el Casal d’Estiu que Tosca organitza anualment.

Activitats de millora als aiguamoixos i recs de la Deu Vella