Tosca presenta un projecte educatiu per impulsar el producte agroalimentari local

Promoure una nova cultura de consum de producte local al món escolar. Aquest és l’objectiu principal d’un nou projecte educatiu de la Garrotxa en el que participa activament Tosca, Serveis Ambientals d’Educació i Turisme i que s’ha presentat aquesta setmana sota el títol ‘Km.0 a l’escola – GUSTUM’.

La iniciativa fa una aposta clara per formar a la comunitat educativa (estudiants, docents i famílies) dels centres educatius de la Garrotxa entorn dels avantatges econòmics, ambientals i socials del consum de producte de proximitat. Alguns d’aquests avantatges són el foment de l’economia local, la disminució de les emissions del transport, la mitigació del canvis climàtic i la seguretat alimentària, entre d’altres.

Presentacio Mengem GarrotxaTosca s’ha encarregat de dissenyar els materials pedagògics del projecte, amb una carpeta pels alumnes i un altre pels docents, i també ha estat l’entitat escollida per posar en pràctica la iniciativa i realitzar la formació educativa als alumnes en forma de prova pilot. D’aquesta manera, durant els tres propers cursos escolars (des del 2014 i fins al 2017) els alumnes de l’Escola Volcà Bisaroques rebran diferents sessions de treball amb els nostres educadors ambientals i podran realitzar activitats al voltant dels tres productes locals escollits: les pomes de varietats tradicionals de la Garrotxa, el pa artesà de la Tramuntana i el xai de ramat. Si el resultat és positiu, la iniciativa s’ampliarà a la resta de centres de la comarca interessats.

‘Km.0 a l’escola-GUSTUM’ ha comptat amb un equip de treball integrat per persones vinculades al sector públic i privat. Hi han participat, com a agents del sector públic, Jordi Terrades, gerent d’ADRINOC, i Pilar Compte, Cap del Servei d’Educació de l’Àrea d’Ensenyameny del Consell Comarcal de la Garrotxa; i, com a representants del sector privat, Maria Àngels Costa, representant del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, Jordi Vilarrasa, president de l’Associació de Placers del Mercat d’Olot i empresari, i Josep Chavarria, antic representant de la SAT Verntallat, i Gemma Duran, biòloga i educadora de Tosca.

La iniciativa s’emmarca dins el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 i està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Projecte educatiu per impulsar el producte agroalimentari local