Com moure’s en transport públic a la Garrotxa com a turista//

Rumbus, el bus turístic que augmenta la freqüència i les parades en l’eix Les Preses- Santa Pau, per tal de facilitar la visita de la Fageda d’en Jordà i els volcans del Croscat i de Santa Margarida.//

A l’abril del 2023, entra en servei, el bus Rumbus, que permet accedir en transport públic i a preus molt assequibles als indrets més turístics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.  Respon a la necessitat d’afavorir una mobilitat sostenible, més eficaç i una millor experiència pel visitant.

Rumbus, bus entre Olot i Santa Pau

El servei de la línia Rumbus, formada per busos híbrids operats per Teisa, es finançat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Consell Comarcal de la Garrotxa a través dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions del fons europeus Next Generation

És, d’alguna manera, obra de la Taula de Mobilitat Turística de la Garrotxa.  Creada al 2021 amb la iniciativa del Consell Comarcal de la Garrotxa i Turisme Garrotxa, la Taula, impulsà aquesta proposta dins l’Estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025 i els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS).

Rumbus respon al notable augment de visitants en vehicle privat que, en indrets i èpoques determinades, ha massificat les reserves naturals de la Fageda d’en Jordà, el volcà de Santa Margarida i el volcà del Croscat, especialment a partir de la pandèmia del covid-19. 

L’increment de visitants en vehicle privat genera força incidències. La  saturació dels aparcaments habilitats, la circulació en espais no autoritzats, l’estacionament en espais i accessos no habilitats, i la intrusió en propietats privades o en activitats del sector primari. Tot això comporta un augment del soroll i de la pressió sobre els valors patrimonials objecte de protecció, dels conflictes amb la població local i la seva activitat. L’experiència mateixa de les visites del usuaris es veu perjudicada i perd qualitat.

Recorregut, parades i freqüències del Rumbus

Parades RumbusA febrer de 2024, la línia Rumbus té 13 parades en un recorregut de 14 km entre els municipis de Les Preses, Olot i Santa Pau. Moltes d’aquest parades corresponen a indrets d’interès turístic força freqüentats com la Fageda d’en Jordà, el volcà del Crostat i el volcà de Santa Margarida

La freqüència de pas varia entre 30 i 60 minuts segons l’afluència de visitants prevista, de forma que caps de setmana i alguns festius el bus passa cada 30 minuts.

A 2,00 € per persona, permet fer un nombre de viatges il·limitats durant tot el dia, i suposa una alternativa competitiva a l´ús del vehicle privat tenint en compte costos, temps i emissions. El bitllet es pot comprar al moment al bus o online de forma anticipada al web de TEISA.

L’usuari, visitant o local, disposa de tres àrees d’aparcament gratuïtes: Can Xingurri, a Les Preses, principal via d’entrada dels visitants a la Garrotxa; Ronda de les Fonts, a Olot; i a tocar l’oficina de Turisme de Santa Pau.

Altres serveis potencials en mobilitat turística són el Bus transversal, el Bicibus i El bus a demanda (TDA)

Més informació a Teisa, Turisme Garrorxa i Mou-te amb transport públic.

 

Transport públic pel turisme a la Garrotxa